woensdag 29 maart 2017

Holi Phagwa

Op maandag 13 maart was hier de feestdag holi phagwa. Dit is officieel een feestdag van de Hindoestanen, maar tegenwoordig doen alle bevolkingsgroepen in Suriname hier aan mee.

Op zondag 12 maart begonnen wij al met feesten. Na onze trip naar Bigi pan zijn wij in de avond door gegaan naar een concert van Freddy Moreira. Het feest zou zijn van 23:00 tot 5:00 duren en rond half 3 kwam hij eindelijk om op te treden. Wij hadden wel verwacht dat hij laat zou komen, maar ik had niet verwacht dat hij zo laat zou komen. Het was een leuk optreden en heb het die avond naar mijn zin gehad. Rond half 4 was hij weer klaar en gingen we richting huis om bij te slapen.

De volgende dag was het echt holi phagwa. Op meerdere plekken in Paramaribo werd er een feest gegeven. Op deze plekken kwamen mensen bij elkaar om te kijken naar optredens en om poeder op elkaar te gooien. Het feest wordt namelijk gekenmerkt door het gooien van gekleurd poeder op elkaar. En dat is ook wat iedereen met volle overtuiging de hele dag deed. Dit was aan het einde aan de dag ook goed aan ons af te zien.


Wij begonnen met feesten in de palmentuin. Hier komen zowel toeristen, stagiaires als Surinamers. Naast de palmentuin is het onafhankelijkheidsplein waar ook een feest werd gehouden. Hier hebben wij ook nog even een kijkje genomen. Het feest op het onafhankelijkheidsplein is vooral populair onder jongeren. Om de dag leuk af te sluiten ben ik nog samen met Dorieke en Surinaamse vrienden van ons naar het flamboyant park geweest.

Om bij het flamboyant park  te komen moesten wij met de taxi. De meeste taxi`s hadden niet echt zin om ons mee te nemen, omdat ze bang waren dat hun auto dan ook helemaal onder de poeder zou komen. Gelukkig hadden wij hier van te voren al over nagedacht en hadden we plastic zakken meegenomen waar we op konden gaan zitten. Gelukkig was er toen een taxi die ons dan wel mee wou nemen.


Naar het feest in het flamboyant park kwamen vooral Hindoestanen, wij waren de enige stagiaires die daar kwamen. Het was wel heel leuk om daar ook even te kijken. Er wordt voornamelijk Hindoestaanse muziek gemaakt en heel mooi gedanst.

Ik heb het deze dag erg naar mijn zin gehad en het was een hele leuke ervaring om mee te maken. Het gooien met poeder op elkaar maakt het feest extra leuk en gezellig. Dit is denk ik ook wel af te zien aan hoe ik er die dag uit zag!






zondag 26 maart 2017

Bigi Pan

Zoals al kort benoemd in mijn vorige blog ben ik voor het eerst op trip gegaan. De trip ging naar bigi pan in Nickerie. De trip was van zaterdag ochtend tot zondag avond.

Zaterdag ochtend om 8 uur vertrokken wij met een busje richting bigi pan. We waren met een groep van twintig studenten en hadden één gids met ons mee in de bus. Onderweg zijn we een paar keer gestopt, zo ook in het plaatje Groningen. Hier kregen wij kort een rondleiding en natuurlijk konden wij het niet laten om met het plaatsnaam bordje op de foto te gaan.




Na een korte stop reden wij verder naar Wageningen en door naar Scheveningen. Net als deze plaatsnamen zijn er nog meer Nederlandse plaatsnamen hier. Bij Scheveningen zijn  we wezen kijken bij een hindoestaanse tempel. Er zijn twee verschillende soorten tempels. Bij de ene aanbidden ze beelden en bij de ander niet. De tempel waar wij zijn geweest hadden ze wel veel beelden om te aanbidden. Op het moment dat wij er waren kwam er ook een gezin aan met twee bakken vol met bloemen en bladeren. Als ritueel voor een zee god legden zij deze bloemen in de zee. Wij hadden veel geluk dat wij dit konden mee maken, omdat zo`n ritueel niet vaak wordt gedaan. Het was ook sinds twee jaar dat het gezin dit weer deed. Hierna zijn wij doorgereden naar Nickerie.






In Nickerie gingen wij naar een plek aan een rivier waar een aantal houten bootjes lagen. Hier gingen wij verder in het bootje naar bigi pan. Bigi pan is trouwens een groot meer waar veel dieren leven. Onderweg naar bigi pan kwamen wij al een aantal mooie vogels tegen. Na ongeveer een uur in het bootje kwamen wij aan bij onze slaapplek. Onze slaapplek voor die nacht was een houten hutje op het water. Alles was hier open en je moest dus uit kijken dat je niet zomaar het water in liep. Eenmaal aangekomen gingen wij ons installeren en onze hangmatten ophangen. Want ja wij sliepen die nacht in hangmatten. Hierna hadden wij even tijd voor ons zelf. In deze tijd heb ik genoten van het uitzicht en een stukje gekanood.







Toen het in de avond helemaal donker was zijn wij nog op kaaimannen tocht geweest. Wij gingen weer in de houten bootjes met een zaklamp op ons hoofd. We gingen vanaf het meer richting de kreek via welke we ook waren gekomen. De kaaimannen waren te zien aan de rode ogen die reflecteerden wanneer je de zaklamp erop scheen. Wij hebben ongeveer 5 kaaimannen gezien. Op de terug weg zag een ander bootje ook nog een kaaiman en toen heeft de gids deze gepakt. We mochten de kaaiman toen ook nog even aaien en deze kans kon ik niet laten gaan. Hierna hebben wij de kaaiman weer netjes vrij gelaten.



Na nog een feestje bij het hutje brak de nacht aan in de hangmat. Deze nacht heb ik nog aardig goed geslapen. Het was wel vrij frisjes omdat het in het hutje goed door waaide. Om half 7 ging weer de wekker, omdat we de zonsopkomst niet wouden missen. Helaas hadden wij pech en was de lucht helemaal bewolkt, waardoor we geen zon zagen. Toen bijna iedereen weer terug in de hangmat ging om nog weer even te slapen waren ik en Dorieke klaar wakker. Wij hebben nog even genoten van het uitzicht en daarna nog weer een stuk gekanood.

Rond 10 uur na het ontbijt vertrokken we weer op de houten bootjes voor een toch over het meer. In het meer leven veel vissen en krabben en erom heen erg veel vogels. Mijn voornaamste reden voor de trip was ook het spotten van vogels. Het zou echter spannend worden of we veel vogels zouden zien, omdat het de afgelopen tijd veel had geregend. Hierdoor kwam het water een stuk hoger te staan, waardoor het voor de vogels moeilijker werd om eten te vinden. Hierdoor zijn er veel weggetrokken richting de zee. Gelukkig waren een paar vogels wel zo lief om even te blijven en zich te laten zien. Zo hebben wij nog flamingo`s kunnen zien, rode ibissen, een aantal witte en blauwe reigers  en roofvogels. Het was heel tof om nog wat vogels te kunnen zien, vooral de flamingo`s vond ik wel het bijzonders. Verder was het meer zelf ook heel tof om te zien. Op sommige plekken stonden nog een aantal afgestorven bomen in het water. Eerst was de plek namelijk bos, maar door het zoute water en zoute grond sterven de bomen aan de zijkant langzaam af en wordt het meer steeds groter.











Door de regenval was het water niveau omhoog gegaan, maar als nog was het meer niet diep. Het water niveau was ongeveer een halve meter. Echter wanneer je in het water ging staan zakte je met je voeten een stuk de modder in. Door het ondiepe water vloog er af en toe ook een vis in de boot. Ik heb er zelf nog twee uitgehaald! Aan het einde van de boottocht namen we nog even een modderbad in het meer.



Hierna was het alweer tijd om weer richting huis te gaan. Op de bootjes gingen we terug naar nickerie. We hadden alleen pech dat we net op het moment weg gingen dat de zon op zijn felst was. Hier kon je niet tegen smeren. Dus zat ik met mijn lange broek en vest aan op de boot terwijl het 35 graden was (of misschien wel warmer). Helaas bleek een klein stukje van mijn nek niet bedekt te zijn en dat was toen ook meteen verbrand.

De terug weg ging snel en goed, tot dat we bijna bij Paramaribo waren. Hier begon de bus gek te doen en uit te vallen, we hadden autopech. Waarschijnlijk zat bij het tanken water door de benzine, waardoor de auto niet meer verder kon. Na een half uur ongeveer kwam er een auto aan om ons nieuwe benzine te geven en konden wij onze rit vervolgen.


Op zondag avond kwamen wij thuis, maar ondanks dat ik wel wat moe was, was er geen tijd om te gaan slapen, want de volgende dag begon de feestdag holi phagwa. Maar om die leuk te beginnen gingen wij in de avond naar een concert. Hier zal ik meer over vertellen in de volgende blog.




Ook van Bigi pan is een filmpje gemaakt: https://vimeo.com/208387574

vrijdag 24 maart 2017

Parabello

Het is alweer even geleden dat de laatste blog online is gekomen. Toch heb ik in die tijd veel leuke dingen meegemaakt. Ik ben een dag naar parabello geweest om hier te gaan ziplinen. Daarnaast ben ik ook op mijn eerste trip gegaan. In deze blog ga ik het hebben over het ziplinen en in de volgende blog beschrijf ik mijn trip naar bigi pan.

Op een zaterdag ochtend ben ik samen met huisgenoten van mij vertrokken naar parabello. We hadden een taxi geregeld die ons heen wou brengen, wou wachten en ons daarna weer terug zou rijden. We moesten ongeveer twee uur rijden voordat we aankwamen in parabello. Vanaf paramaribo was de weg eerst geasfalteerd, maar hoe verder we kwamen hoe slechter de weg werd. Er zaten meer scheuren en gaten in en het liep uiteindelijk over in een zandweg. In de zandwegen van Suriname zitten veel hobbels en kuilen. Dit komt doordat wanneer het regent het zand verschoven wordt door de auto`s die erover heen rijden.  




Uiteindelijk kwamen wij op een hele mooie plek bij een meer in de jungle. Er was een klein strandje en een paar hutjes waar je overdekt kon zitten. We moesten even wachten totdat wij konden beginnen aan het ziplinen. Ondertussen mochten wij in het meer zwemmen, maar dat durfde ik niet aan omdat ik wist dat er piranha`s in leefden.




Na een uur ongeveer mochten wij beginnen aan het avontuur. We werden in een harnas gehesen en moesten de regels doornemen. Daarna gingen we naar de eerst baan. Hier kregen wij uitleg over hoe wij moesten remmen, want dit moesten wij allemaal zelf doen. We hadden een soort schuurpapier in onze handen waarmee we op de baan moesten duwen om te remmen. Het was belangrijk dat je dit op tijd deed, want anders kon je tegen een boom aan komen. Na één keer oefenen zijn we een heel parcour afgegaan. We moesten in bomen klimmen om steeds weer bij een nieuwe baan te komen en steeds hoger op te komen. We zijn over ongeveer 7 banen gegaan. Sommigen over water en sommigen tussen de bomen door. Op het einde was de allerhoogste baan. Hierbij vertrokken we van een toren van ongeveer 50 meter hoog.

Hieronder staan nog een aantal foto`s om een indruk te geven. Ook heeft een huisgenoot van mij er een filmpje van gemaakt. De link hiernaar toe staat hieronder.















zaterdag 4 maart 2017

Nieuw Amsterdam



Op zaterdag 25 februari ben ik naar Nieuw Amsterdam geweest. Dit is een plaatsje wat bijna naast Paramaribo ligt. Hier ligt het openlucht museum ‘fort nieuw Amsterdam’. De plek van fort nieuw Amsterdam ligt vlakbij de zee waar de Commewijnerivier en de Surinamerivier zich scheiden. Het fort is gemaakt voor de verdediging van de achterliggende plantages. Bij het openlucht museum zijn nog restanten te zien van het fort en informatie over de slavernij. Er staat ook een oude gevangenis op het terrein waar slaven werden opgesloten die zich hadden misdragen.























































Daarna zijn we nog naar het water gereden waar we de splitsing van de rivieren zagen.






Zondag heb ik vooral gebruikt om bij te komen van de hele week. In de avond wilden we nog carnaval gaan vieren, maar dat ging niet zoals verwacht. We hadden een folder gezien over een Braziliaanse carnaval, dus gingen daar met de taxi heen. Daar aangekomen zagen we alleen maar schaars geklede vrouwen en wat mannen. Wat bleek het feest werd gegeven bij een hoerenclub….. Nadat we waren aangekomen en te horen kregen van de taxi chauffeur dat het niet een normale club is, zijn we meteen weer met de taxi terug gereden! Hierna zijn we maar rustig pannenkoeken gaan eten.

Op maandag ochtend begon de stage weer. Voor ons zijn er nieuwe ruimtes boven in de school vrij gemaakt waar wij mentorgesprekken kunnen gaan houden. Lange tijd is er geen gebruik gemaakt van de bovenverdieping. Het is al veel opgeknapt, maar doordat er tussen het dak en het plafond veel vogels leven waren de ruimtes vrij vies. Aan het begin van de dag zijn wij flink bezig geweest met het schoonmaken hiervan. Bij het schoonmaken kwamen we ook nog een schedel tegen van een vogel.

Aan het einde van de dag hebben Dorieke en ik nog mentorgesprekken gehouden. Dit liep echter een beetje uit en toen we naar beneden kwamen bleken de lokalen al op slot te zijn gedaan. Hierdoor zaten wij opgesloten in een lokaal. Gelukkig hadden we een telefoon bij ons en hebben we naar de directeur kunnen bellen, die ons daarna heeft bevrijd.


De rest van de week verliep goed en rustig.