woensdag 29 maart 2017

Holi Phagwa

Op maandag 13 maart was hier de feestdag holi phagwa. Dit is officieel een feestdag van de Hindoestanen, maar tegenwoordig doen alle bevolkingsgroepen in Suriname hier aan mee.

Op zondag 12 maart begonnen wij al met feesten. Na onze trip naar Bigi pan zijn wij in de avond door gegaan naar een concert van Freddy Moreira. Het feest zou zijn van 23:00 tot 5:00 duren en rond half 3 kwam hij eindelijk om op te treden. Wij hadden wel verwacht dat hij laat zou komen, maar ik had niet verwacht dat hij zo laat zou komen. Het was een leuk optreden en heb het die avond naar mijn zin gehad. Rond half 4 was hij weer klaar en gingen we richting huis om bij te slapen.

De volgende dag was het echt holi phagwa. Op meerdere plekken in Paramaribo werd er een feest gegeven. Op deze plekken kwamen mensen bij elkaar om te kijken naar optredens en om poeder op elkaar te gooien. Het feest wordt namelijk gekenmerkt door het gooien van gekleurd poeder op elkaar. En dat is ook wat iedereen met volle overtuiging de hele dag deed. Dit was aan het einde aan de dag ook goed aan ons af te zien.


Wij begonnen met feesten in de palmentuin. Hier komen zowel toeristen, stagiaires als Surinamers. Naast de palmentuin is het onafhankelijkheidsplein waar ook een feest werd gehouden. Hier hebben wij ook nog even een kijkje genomen. Het feest op het onafhankelijkheidsplein is vooral populair onder jongeren. Om de dag leuk af te sluiten ben ik nog samen met Dorieke en Surinaamse vrienden van ons naar het flamboyant park geweest.

Om bij het flamboyant park  te komen moesten wij met de taxi. De meeste taxi`s hadden niet echt zin om ons mee te nemen, omdat ze bang waren dat hun auto dan ook helemaal onder de poeder zou komen. Gelukkig hadden wij hier van te voren al over nagedacht en hadden we plastic zakken meegenomen waar we op konden gaan zitten. Gelukkig was er toen een taxi die ons dan wel mee wou nemen.


Naar het feest in het flamboyant park kwamen vooral Hindoestanen, wij waren de enige stagiaires die daar kwamen. Het was wel heel leuk om daar ook even te kijken. Er wordt voornamelijk Hindoestaanse muziek gemaakt en heel mooi gedanst.

Ik heb het deze dag erg naar mijn zin gehad en het was een hele leuke ervaring om mee te maken. Het gooien met poeder op elkaar maakt het feest extra leuk en gezellig. Dit is denk ik ook wel af te zien aan hoe ik er die dag uit zag!






1 opmerking: